Pon-Sob: 08:00 - 20:00

Stopite v stik z nami.

Garancija

Na vse naše naprave in storitve.

Pokličite nas! 051 780 052

Pokličite našega svetovalca!

Klima Ljubljana

Na področju Ljubljane ponujamo kompletno storitev prodaje in montaže klimatskih naprav. Montiramo single split in multi split klimatske naprave na področju Ljubljane z okolico. Pri nas lahko izbirate med klimami znamk Mitsubishi, Daikin, Gree …

maintenance

Servis klim Ljubljana

Potrebujete redni servis ali popravilo klime v Ljubljani? Kratki čakalni roki, profesionalna izvedba in strokovni serviserji. Izpolnite spodnji obrazec, opišite problem oz. vaše želje in kmalu se vam oglasimo nazaj!

Split sistemi so vedno bolj priljubljeni, saj ponujajo učinkovito in uspešno hlajenje v enem ali več prostorih. Zagotavljajo boljši nadzor temperature, saj vsaka notranja enota deluje neodvisno in jo lahko nastavite na različne temperature – tako lahko ohlajate določene dele doma, ne da bi ohlajali celoten prostor.

To področno hlajenje pomaga zmanjšati porabo energije, saj hladite le dele doma, ki jih dejansko uporabljate, v nasprotju s hlajenjem celotnega doma kot pri kanalski klimatski napravi.

Sestavni deli Split klimatskih naprav

Split sistemi so sestavljeni iz 4 komponent:

Kondenzacijska enota: Kondenzator je nameščen zunaj hiše ali stavbe, ki se hladi. Na njegovi zunanji enoti tuljava črpa hladen zrak skozi cevi hladilnega sredstva, ki so povezane z enoto ali enotami v notranjih prostorih.
Cevi za hladilno sredstvo: Te napolnjene cevi hladilnega sredstva povezujejo zunanjo enoto z notranjo enoto ali enotami. To so majhne cevi hladilnega sredstva, enote pa povezujejo skozi majhno luknjo v steni ali v redkih primerih skozi okno.
Notranja enota ali enote: Te so lahko nameščene na steno, obešene s stropa ali vgrajene v strop. Hladen zrak se v vaš dom spušča skozi notranjo enoto ali enote.
Daljinski upravljalnik ali stenski monitor: Ta naprava upravlja celoten sistem in omogoča spreminjanje temperature, načinov in drugih nastavitev.

Glavne prednosti
Split sistemi imajo v primerjavi z drugimi sobnimi klimatskimi napravami izrazite prednosti:

Ker je kompresor nameščen zunaj, je edini hrup v notranjosti ventilator enote, zato so tišje od okenskih ali stenskih klimatskih naprav.
Zunanje hlajenje (in ogrevanje, če je vključeno): S področnim hlajenjem lahko hkrati ohlajate eno sobo ali področje doma. Tako lahko na primer klimatsko napravo v spalnici izklopite, dokler se ne odpravite spat. Medtem ko kanalske klimatske naprave hladijo celoten dom, vključno s prostori, ki jih redko uporabljate, vam področno hlajenje omogoča hlajenje samo določenih prostorov doma, tako da ne izgubljate energije za hlajenje prostorov, ki jih ne uporabljate.

Brez kanalov: Ker ne uporabljajo kanalov, vam ni treba skrbeti, da bi umazani kanali širili alergene ali druge delce po vašem domu. Poleg tega skoraj vsi sistemi s kanali izgubijo določen odstotek zmogljivosti in učinkovitosti zaradi puščanja, razpok ali prekinitev povezav – brez kanalov pomeni brez izgube zmogljivosti.
Okna niso potrebna: Veliko sobnih klimatskih naprav potrebuje okno za prezračevanje in namestitev. Za razliko od prenosnih klimatskih naprav in okenskih modelov za namestitev split sistema ni potrebno okno.

Območja: Eno- in večpodročni:
Enopodročni split sistem hladi območje vašega doma z uporabo 1 zunanje in 1 notranje enote. Ti sistemi so priljubljeni v spalnicah ali prostorih, ki niso opremljeni s kanali za kanalsko klimatizacijo. Pri enopodročnih klimatskih napravah je treba upoštevati predvsem to, ali ima enota dovolj moči, da pokrije kvadraturo vaše sobe.

Večpodročni split razdelilniki delujejo enako kot enopodročni modeli, vendar hladijo več delov vašega doma ali podjetja. Vsaka notranja enota (ki predstavlja področje) je prek cevi za hladilno sredstvo povezana z zunanjo enoto. Običajno so na voljo do 4 notranje notranja enote. Če nimate kanalske klimatske naprave, razmislite o uporabi večpodročnega sistema za hlajenje različnih delov doma – ti so lahko zaradi dolgih cevi hladilnega sredstva v več nadstropjih. Večpodročni modeli so priljubljeni v kleteh, zdravniških ordinacijah in stanovanjih. Ena sama zunanja enota je opremljena za upravljanje vseh notranjih enot, čeprav običajno vseh hkrati ni mogoče uporabljati v najvišjem nadstropju.

Velikost in moč

Vsaka notranja split enota ponuja določeno število kW hladilne moči. Pri enopodročnih enotah morate preprosto poznati število kW, povezano z notranjo enoto, in se prepričati, da ustreza kvadratni površini, ki jo boste hladili.

Pri večpodročnih sistemih sta tako zunanja kot notranja enota opremljeni s številom kW. Ena od prednosti split sistema je, da vsaka notranja enota deluje neodvisno. Če kupujete sistem z več notranjimi enotami, si morate zapomniti, da je za vsako enoto naveden naziv kW.

Namestitev

Za namestitev split klimatskih naprav je potrebna strokovna namestitev, saj se cevi za hladilno sredstvo v notranjosti vodijo od zunaj skozi majhno luknjo v steni. Obrniti se morate na strokovnjaka za klimatske naprave, da se prepričate, da je vaša klimatska naprava nameščena tako, da deluje čim bolj učinkovito in uspešno.
Namestitev split sistemov Možnosti lokacije notranje enote
Večino notranjih klimatskih enot obesite na steno s pomočjo priloženih nosilcev, medtem ko druge modele obesite na strop. Preden namestite notranjo visečo enoto, se prepričajte, da bodo cevi hladilnega sredstva dosegle vsako notranjo visečo enoto. Pred nakupom split klimatske naprave preverite, kje lahko namestite notranje enote.

Energetska učinkovitost

Split sistemi so učinkoviti načini hlajenja vašega doma. Njihova učinkovitost se meri z razmerjem sezonske energetske učinkovitosti (SEER). Višji kot je SEER, bolj učinkovita je enota. Druga energetska ocena, na katero morate biti pozorni, je razmerje energetske učinkovitosti (EER), ki obravnava porabo energije na kvadratni meter hlajenja. SEER in EER ocenjujeta učinkovitost izdelka, zato pri primerjavi izdelkov bodite pozorni na eno ali drugo.

Poleg ocene SEER (in po možnosti EER) morajo biti pri modelu navedeni tudi ocenjeni letni stroški delovanja. To je povprečni znesek v evrih, povezan z vašim modelom na podlagi stroškov delovanja in vzdrževanja – če primerjate dva modela, pred nakupom preverite ocenjene letne stroške.

Če je model izjemno učinkovit, lahko pridobi oznako Energy Star. Da bi modeli pridobili oznako Energy Star, morajo dokazati, da znatno prispevajo k varčevanju z energijo, ter ponuditi izdelke in zmogljivosti, ki jih zahtevajo potrošniki. Zamenjava neučinkovitega hladilnega sistema s splitom lahko zmanjša stroške ogrevanja in hlajenja za do 30 %.

Vrste kompresorjev: Inverterski in rotacijski kompresorji

Zunanja enota je kompresor in je eden najpomembnejših delov split klimatske naprave. Dva tipa kompresorjev za split klimatske naprave sta inverterski in rotacijski. Rotacijski kompresor se med delom vklaplja in izklaplja, da vzdržuje nastavljeno temperaturo, medtem ko inverterski kompresor porabi le toliko moči, da doseže želeno nastavitev, nato pa pri tej nastavitvi deluje v prostem teku, dokler ni potrebna večja moč.
Rotacijski kompresor se vklopi s polno močjo, medtem ko inverterski kompresor uporabi le toliko svojih virov, da zmanjša temperaturo v prostoru na želeno vrednost. Veliko ljudi ima raje inverterske kompresorje, ker varčujejo z energijo, saj se ne vklapljajo in izklapljajo neprestano. Večina novih split sistemov uporablja inverterske kompresorje.

Dodatni načini

Split sistemi lahko vključujejo več načinov, da je vaš dom poleti poln svežega, hladnega zraka, pozimi pa toplega. Dodatni načini so priljubljeni pri ljudeh, ki nimajo kanalskih klimatskih naprav in split klimatsko napravo uporabljajo kot primarno možnost hlajenja.

Bodite pozorni na te načine za celoletno udobje:

Vročina: V hladnejših mesecih vklopite način ogrevanja praktično brez težav. Ta način upravljate enako kot način hlajenja.
Izsuševanje: Z načinom Dry ali Dehumidify iz zraka odstranite odvečno vlago. Ta način je priljubljen v kleteh ali na območjih države z izjemno vlažnimi razmerami.
Samo z ventilatorjem: Z načinom Fan (Ventilator) razdelite in krožite zrak po prostoru, ne da bi uporabili način Cool (Hlajenje).
Samodejno: Pustite, da klimatska naprava opravi delo namesto vas! Preprosto izberite način Automatic (Samodejno) in klimatska naprava bo izbrala način in hitrost ventilatorja glede na temperaturo v prostoru.
Spanje: Funkcija Sleep vzdržuje prijetno sobno temperaturo s tihim delovanjem, medtem ko vi počivate.

Funkcije

Split klimatske naprave so opremljene z različnimi priročnimi funkcijami:

Programirljiv časovnik: programirate split klimatsko napravo za vklop ali izklop do 24 ur vnaprej. Nastavite ga na primer tako, da se vklopi tik preden se vrnete iz službe – tako boste vstopili v hladen dom, ne da bi ves dan uporabljali klimatsko napravo.
Nastavljiv pretok zraka: Pri nekaterih modelih lahko na daljinskem upravljalniku nastavite pretok zraka. Pri drugih ročno premikate žaluzije, da usmerite hladen ali topel zrak po prostoru. Poiščete lahko tudi lopute, ki se samodejno premikajo in usmerjajo pretok zraka navzgor in navzdol.
Zračni filter, ki ga je mogoče prati: Zračni filter ujame neželene alergene in delce, preden ti vstopijo v vaš dom. Poiščite takega, ki ga je mogoče oprati in zamenjati, da prihranite pri zamenjavi filtrov.
Samodejni ponovni zagon: V primeru izpada električne energije split sistemi po ponovni vzpostavitvi napajanja samodejno nadaljujejo z delovanjem z zadnjo programirano nastavitvijo. Ta funkcija ne ščiti le kompresorja, temveč preprečuje tudi poškodbe odklopnika.

Če povzamemo

Split naprave so odlična izbira za energijsko varčno hlajenje in enakomerno ogrevanje. Pred nakupom si oglejte število sob, ki jih želite hladiti, in njihovo velikost, nato pa izberite model, ki ustreza vašim potrebam.

SVETOVANJE: 051 780 052