Pon-Sob: 08:00 - 20:00

Stopite v stik z nami.

Garancija

Na vse naše naprave in storitve.

Pokličite nas! 051 780 052

Pokličite našega svetovalca!

Montaža klime

Montaža zunanje enote

V večini primerov največjo težavo pri montaži klime predstavlja smiselna lokacija montaže zunanje enote.

Na fasadi, na tleh, na balkonu / terasi, na strehi, na frčadi, obešena iz stropa itd..

V mnogih primerih, v izogib dodatnim stroškom z dvigalom, montiramo zunanjo enoto na fasado pod okno. Takšna montaža je izvedljiva le, če okenska polica ni pregloboka, saj se monter pri takšni montaži nagne čez okensko polico za pritrditev “L” konzol.

Za montažo na tla se uporabijo posebni talni nosilci, ki se lahko privijačijo v tla, ali pa je zunanja enota podložena z nogicami. Opcijsko so dobavljive tudi posebne gumirane podloge, ki so težje in ponujajo večjo stabilnost.

Za montažo na streho so potrebne posebne konzole, kjer je moč uravnavati naklon konzol, da je lahko zunanja enota nameščena vodoravno. Posebno pozornost potrebuje tudi preboj cez streho zaradi inštalacije.

V primeru, da je potrebna montaža zunanje enote na večjo višino je potrebna montaža z dvigalom (avto košara ali škarjasta dvižna ploščad) in se obračuna kot dodaten strošek, ki je odvisen od ponudnika, ki ga najdemo v vašem lokalnem okolju (zaradi manjših stroškov prevoza dvigala na lokacijo montaže iščemo ponudnika dvigal lokalno).

Pri osnovni montaži klime je vključena montaža zunanje enote na lokacijo z maksimalno višino 4m, izjemoma do 6m.

Pri osnovni montaži je možna tudi montaža na večji višini, ampak samo v primeru, da gre za montažo pod okno.

Preboji v notranjost

Za montažo klime je navadno potreben en preboj stene in sicer na zunanji steni (preboj do zunanjosti) v katerega se vstavi inštalacija, ki povezuje notranjo in zunanjo enoto. V kolikor notranja enota ni v prostoru, kjer je zunanja stena in montirana zunanja enota, so navadno potrebni dodatni preboji.

Vsaj en preboj čez zid je navadno potreben za montažo klime, saj sta zunanja in notranja enota povezani z inštalacijo. Vsi nadaljni preboji po notranjosti prostorov so odvisni od specifik objekta / stanovanja.

Premer oz. “fi” preboja je navadno za enojno klimo 50mm.

Preboj je lahko  popolnoma skrit za notranjo enoto (preboj je izveden direktno za zadnjim delom notranje enote) ali pa je preboj popolnoma skrit za okrasnim belim kanalom.

V osnovni montaži enojne klime je vključen 1 preboj zidu do debeline 40cm + izolacija / fasada iz vseh materialov razen iz:

 • beton / armiran beton
 • kamen

Zaradi velikih dimenzij prebojev pri zgoraj omenjenih materialih za preboj potrebujemo drugačno opremo, svedre in predvsem več časa.

Preboj zaradi tesnitve strehe lahko predstavlja problem, zato se mu izogibamo. V primeru preboja v notranjost, je v nekaterih primerih potrebno delo krovca, ki bo preboj ustrezno zatesnil in pokril.

Inštalacija za hladilno sredstvo (plin)

Maksimalna dolžina plinske inštalacije med zunanjo in notranjo enoto je cca 20-30m, odvisno od modela klime.

Premer bakrenih cevi za plinsko inštalacijo se lahko razlikuje. Močnejše klime za delovanje potrebujejo večji pretok plina, zato so cevi večje od šibkejših, ki potrebujejo manšji pretok.

Pri montaži padec ali vzpon inštalacije po prostorih ne predstavlja ovire. Padec je pomemben samo pri inštalaciji za kondenz.

Plinsko inštalacijo pri osnovni montaži montiramo nadometno v moderen okrasen beli kanal iz plastike, v predpripravljen podometni kanal ali kako drugo skrito mesto. “Štemanje” in polaganje inštalacije podometno je dodatna storitev in se obračuna glede na material iz katerega je zdi in dolžino kanala, ki ga je potrebno “odštemati”.

Nadometna inštalacija

Za delovanje split klima naprav je potrebno notranjo in zunanjo enoto povezati z plinsko inštalacijo, po kateri se pretaka hladilno sredstvo. V manjši cevi se pretaka hladilno sredstvo v tekoči obliki, v večji cevi pa hladilno sredstvo v plinasti obliki. Te cevi so izdelane iz bakra in so izolirane v posebni izolativni peni.

V osnovni montaži enojne klime so zajeti 4 metri plinske inštalacije. Pri multi split sistemih je vključenih 4m plinske inštalacije po notranji enoti.

Klima pri delovanju iz notranjega ali zunanjega zraka “srka” vlago. V poletnih mesecih se to dogaja v izmenjevalcu notranje enote, v zimskih mesecih pa v izmenjevalcu zunanje enote klimatske naprave. Ker vlaga kondenzira v vodo (v nadaljevanje kondenz), jo je potrebno odvajati iz notranje in zunanje enote, odvisno od načina delovanja (hlajenja / gretje). Dnevno klima iz zraka odvzame tudi do par litrov vode.

Posebno pozornost navadno potrebuje odvod kondenza notranje enote, saj je za pravilen in uspešen odvod kondenza potreben padec oz. naklon pri montaži cevi za kondenz do končnega odtoka. V primerih, da padca cevi za kondenz ni možno izvesti, bomo pri montaži uporabili posebno pumpico za kondenz (z doplačilom), ki se vgradi pri notranji ali zunanji enoti v okrasni kanal s preostalo inštalacijo. Več o pumpici si lahko preberite tukaj:

Pumpico bomo izbrali glede na glasnost delovanja, da le ta ne bo preglasila delovanja delovanja klime.

 • v žleb (v žleb zavrtamo luknjico za cevko in jo zasilikoniramo)
 • na streho (odvod vode prek strehe po strešnikih v žleb)
 • po tleh (najbolje vpojna tla, kot je trava, kamenje, pesek..)
 • v rezervoar (rezervoar je potrebno redno prazniti, vodo lahko uprabite za zalivanje)
 • v različne odtoke v kopalnici in kuhinji (priklop na sifon)
 • v korito za rože (voda je primerna za zalivanje rož)
 • Cev za kondenz notranje je speljana do zunanje enote, kjer se združi z sistemom za odvod kondenza zunanje enote.
 • Cev za kondenza notranje speljana v ločen odtok

Profesionalna montaža klime bo zagotovila, da:

 • Bo vaš sistem varno nameščen in na pravi lokaciji
 • Se sistem ne poškoduje zaradi nepravilne uporabe ali napeljave
 • Boste kar najbolje izkoristili svoj sistem varno in učinkovito
 • Bo vaša garancija veljavna. V večini primerov je garancija izdelka odvisna tudi od tega, ali je napravo namestil licenciran tehnik.
 • Strokovni inštalater vam lahko pomaga pri oblikovanju ustreznega sistema za vaš dom in vam svetuje, kateri sistem je najboljši za vas.

Upoštevajte naslednje prednosti najema strokovnjaka za pravilno montažo klime:

Ker so znamke in modeli drugačni, obstaja veliko različnih zahtev, ki jih je treba strokovno oceniti. Prepričani morate biti, da ima vaš sistem zadostno moč hlajenja celotnega doma ter, da je na voljo ustrezen kanal za inštalacijo, ter da imate vsa orodja in opremo, ki so potrebni za uspešno izvedbo projekta. Strokovnjaki bodo zagotovili, da so ti kritični deli postopka namestitve strokovno izvedeni.

Bistveno je tudi poglobljeno poznavanje varnostnih in lokalnih zahtev

Samo tisti, ki montirajo klimatske naprave so dobro osveščeni glede različnih varnostnih vprašanj in lokalnih zakonov in uredb glede pravilne montaže klimatskih naprav. Dobri izvajalci dobro razumejo potrebe stanovanjskih in poslovnih strank in izpolnjujejo zahteve, ki jih določijo uredbe mesta in države.

Pri samomontaži je napaka lahko katastrofalna

Če se boste odločili, da boste sami montirali klimatsko napravo lahko to povzroči škodo. Če ne poznate vseh inštalacij napajanja prepustite to strokovnjakom.

Razlog # 1. Strokovnjaki imajo znanje, ki je potrebno za učinkovito delovanje klimatske naprave. Zato je pomembno da najamete strokovnjaka, ki ima ustrezno znanje, ne pa, da montažo izvedete sami ali prosite prijatelja. Strokovnjak bo analiziral vaš dom in sedanji sistem, ki ga imate in, ko bo to storjeno, pripravil priporočilo o pravilnem sistemu za vaš dom oziroma prostor.

Razlog # 2. Profesionalni tehniki za klime imajo certifikate in ustrezno usposabljanje. Vedeli bodo, kaj je treba storiti in kako to storiti varno, medtem ko lahko vi naredite napako, ki vas lahko poškoduje ali povzroči škodo vašemu domu.

Razlog # 3. Garancija.

Razlog # 4. Ne bo vam treba skrbeti ali imate orodje, ki ga potrebujete za montažo. Ko najamete strokovnjaka, bo ta imel vse, kar potrebuje za montažo klime. Imel bo vsa potrebna orodja v svojem kombiju, tako, da bo naše delo opravljeno učinkovito in hitro.

Razlog # 5. Strokovnjaki se vedno učijo in usposabljajo. Od svojih zaposlenih zahtevamo, da se vsako leto usposabljajo.

Razlog # 6. Če najemate lokalno podjetje, ki skrbi za težave klimatskimi napravami, jih lahko pokličete takoj, ko jih potrebujete.

Razlog # 7. Monterji razumejo vaše težave. Verjetnost je, da ko boste najeli strokovnjaka, vam bo strokovnjak pokazal morebitne težave, za katere prej niste vedeli. Strokovnjak bo vedel kaj je najbolje storiti, da vam pomaga pri vaši situaciji.

Razlog # 8. Imajo najnovejše informacije, ki so potrebne za montažo klim. Lokalni strokovnjak za klima naprave je seznanjen z morebitnimi dovoljenji, potrebnimi pred namestitvijo novega sistema ogrevanja ali klimatizacije.

SVETOVANJE: 051 780 052